"Men så skete der noget. En af de røde kom så tæt på Murranus, at det lykkedes ham at lave en dyb flænge i hans lår med sit sværd.
Murranus vaklede, og den angribende gladiator skulle lige til at springe i ryggen på Atticus. Livia gemte ansigtet i hænderne og var ved at besvime. Jorden sejlede under hende. Men i sidste øjeblik kastede Murranus af al sin kraft forken mod angriberen og ramte ham i halsen, så han med et skrig af smerte tumlede tilbage.
I det sammen var endnu en af modstanderne over ham. Men Murranus havde atter fået fat i treforken. Selv om blodet fossede ud af hans sår i benet, kæmpede han som en besat.
De røde var blevet færre. Der var nu fire tilbage af de røde og seks af de grønne.
Da lød signalhornet."
I Pompeji år 78 e.Kr. er den unge Atticus slave hos den rige Marcellus. Atticus er forelsket i sin herres unge datter Livia, og da forelskelsen afsløres, bliver Atticus solgt som gladiator og tvunget til at kæmpe for livet for øjnene af sin elskede.
Jørgen Munck-Rasmussens ungdomsbog "Slaven Atticus" giver en realistisk skildring af livet i oldtidens Rom og Pompeji i de laveste såvel som de højeste samfundslag.
Jørgen Munck Rasmussen, født 1949, lærer og produktiv dansk forfatter til især historiske romaner. Hans store interesse er det antikke Rom og middelalderen, og han har da også flere studieophold i Italien bag sig, men det nordiske islæt i romanerne fornægter sig ikke. Han har skrevet drama, egnsspil, revykomedier og revysange – blandt andet til Holbergteatret. Jørgen Munck Rasmussen er dybt engageret i samfundsdebatten og har forfattet en række samfundskritiske indlæg i landets aviser, blandt andet "Børn er livets mening", "Den lille terrorist" og "Der var så dejligt ude på landet."